”Ett förändringsarbete kräver att människor också ser till vad de själva kan göra för att påverka riktningen”

Peter Bohmans tips till organisationer som vill förändras är att alla medarbetare måste få klart för sig vilket mål och vilket syfte verksamheten har. Möt Peter, konsult på CareOn i ett samtal om hur en organisation kan ledas mot utveckling genom att alla ser sin del och inte fastnar i andras fel och brister.

Peter Bohman utbildade sig till socionom som 37-åring. Beslutet tog han efter 20 år som chef och arbetsledare inom transportbranschen. Med sig från sitt långa yrkesliv hade han en stark vilja och övertygelse om att han kan påverka människor att förändras i positiv riktning. Den kraften ville han dela med sig av i det sociala arbetet. Energiskt kombinerade han studierna med arbete inom funktionsnedsättning- och äldreomsorg och under en tid som missbrukshandläggare. Han hann också arbeta som chef för ett HVB-hem för ensamkommande flyktingar innan han för ett år sedan började på CareOn.

Väl på sitt nya arbete kastades Peter snabbt in i ett förändringsarbete ute på en kommun som upplevde en turbulent tid. Peter blev tillfrågad att göra en genomlysning av personalgruppen och arbetsstrukturen och hur samarbetet mellan ett HVB- hem och socialtjänsten fungerade.
– Tanken med genomlysningen var att skapa en effektivare och mer motiverad arbetsgrupp. För att uppnå det arbetade jag med att förankra syftet med verksamheten så att alla drog åt samma håll, säger Peter.

Peters tips till alla som söker en förändring är att börja med att se sin egen del i helheten. Fråga gärna ”Vad kan jag göra?” istället för att hitta fel hos andra eller i strukturer runt omkring.
– Att jobba med människor är krävande men jag drivs av allt jag får tillbaka. Att nå fram till en annan människa är det som driver mig, att jag åstadkommer förändringar som leder till något bra för en annan människa.

Samtalet leder så vidare in på hur det är att vara konsult och Peter berättar att yrkesrollen väl passar ihop med hans grundinställning till livet; att göra saker ordentligt. Peter trivs med att göra allt han gör fullt ut och konsultrollen tillåter honom att gå in i projekt med hela sin kraft. Som konsult kan han styra sina tider och för Peter passar det bra att arbeta intensivt 10-12 h om dagen för att sedan vara ledig på fredagar och gå in i sin löpträning. Genom att fokusera länga på en sak tappar han inte styrfart vad det än gäller.

En stark inspirationskälla för Peter är starka röster på området socialt arbete och psykologi. Motton som ” Om du inte når ända fram så har du tänkt fel” inspirerar och är en drivkraft att förändra sitt sätt att tänka längs vägen. Orden ”Vad kan jag göra” är också något som följer Peter i livet. Ett bevis på hur Peter själv ”gör” skillnad är det långlopp på 10 mil han sprang den 9 augusti i år. I samband med loppet startade han en insamling till cancerfonden för att visa vad som händer om alla gör något.
– Min mamma gick bort i cancer endast 58 år gammal, och min kusin gick bort för några veckor sedan i sjukdomen, jag kände att jag ville göra något, säger han.
Tanken var att de som skänkte pengar före loppet skulle dubbla insatt belopp efter loppet om han gick i mål. Med det i bakhuvudet motiverades Peter att träna extra hårt till loppet och när han gick i mål på tiden 12h 30min i den heta solen var det mer än en personlig seger.